Afgelopen maandag was Eetbaar Lelystad een van de gasten bij de innovatiearena over voeding. Een groep onderzoekers en wetenschappers gaf daar een presentatie over de ontwikkelingen van gezonde voeding en wat deze voor invloed hebben op onze gezondheid. De bijeenkomst diende ook als “denktank ” om samen tot snellere stappen te komen in de ontwikkeling en uitvoering van dit doorgaande onderzoek. Eetbaar Lelystad was er bij om de buurtmoestuinen te propageren.

Door de onderzoekers wordt gewerkt aan een persoonlijke DNAkaart in combinatie met ons metabole systeem zodat het in de nabije  toekomst mogelijk zal zijn middels ons DNA er achter te komen welke voedingsstoffen voor welk individu belangrijk zijn. Dit is voor iedereen anders. Door dit wetenschappelijke onderzoek  is inmiddels duidelijk geworden dat dat per persoon verschilt en dat groenten en fruit de belangrijkste bouwstenen voor een gezond lichaam zijn.  “We zijn wat we eten”. We vullen zelf onze cellen.

Zo weten we inmiddels dat lypoceen uit de tomaat, in combinatie met een beetje olijfolie voor een nog betere opname, ons beschermt tegen zonnebrand. Tomaat in combinatie met vit. E beschermt tegen prostaatkanker net als de pitten van de granaatappel; die de stijging van PSA (prostaat specifiek antigeen) een eiwit, remt (Dr. Schröder, ARS Pro Pharma). Ook weten we dat Soja zwakke oestrogenen bevat (vrouwelijk hormoon) wat de ontwikkeling van het mannelijk hormoon remt. Waardoor problemen in de ontwikkeling en de grote van de mannelijke prostaat kunnen optreden. Een passend supplement om verhoogde waarden van  PSA  te voorkomen is in ontwikkeling.

Goede groenten zijn eigenlijk een beter en preventief  “medicijn” voor de gezondheid. Helaas wordt dit nog te weinig door specialisten gebruikt omdat ze dat in hun opleiding niet hebben meegekregen. Inmiddels zijn de bewijzen er op alle fronten en laten de onderzoeken ook zien dat de gehele plant (groente, fruit) zoveel stoffen bevat, dat deze vaak niet in een ‘vervangend’ supplement te vangen zijn.

Eetbaar Lelystad gaat zich aansluiten bij een kerngroep over een project “Duurzaam en Gezond”. Nadere informatie volgt. Het was een leuke en leerzame middag! Zaterdag “Dag van de Stadslandbouw”. Ik ben benieuwd!

Norma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website