Opening Houtje Touwtje Benefiet-03 ©FotostudioWierd

Opening Houtje Touwtje Benefiet door de Wethouder Janneke Sparreboom.

Op zaterdag 7 juni jl. werd het pand aan de waagpassage 11-17 d.m.v. een houtje touwtje benefiet geopend. De opening werd bekrachtigd door een speech van de Wethouder Janneke Sparreboom van de VVD en een bezoek van de nieuwe Wethouder van de SP John van den Heuvel, die beiden dit, maar ook andere duurzame en culturele initiatieven een warm hart toedragen. Dit alles heeft te maken met een langzaam maar gestage inzichtverandering binnen de gemeente en hun beleid. Was het voorheen de ‘top’ die de beslissingen nam betreffende verschillende initiatieven in de stad, momenteel is er een verschuiving gaande , die ruimte geeft aan initiatieven door burgers; het ‘bottum up’ model.

Het pand op de Waagpassage wordt  sinds enkele weken bewoond door een groep kunstenaars en  “Eetbaar Lelystad”.

Aangezien het pand kaal is opgeleverd door de makelaar, werd er op deze dag een crowdfunding georganiseerd om geld in te zamelen het pand te voorzien van o.a. elektriciteit.In de etalage van het pand op de Waagpassage prijkt de grote ‘blikkenman’ als tegenhanger van ‘moeder aarde’. De kunstenaars willen zo aandacht vragen voor de verwoestende impact van de wegwerpmaatschappij en het herstellen van onze leefomgeving door duurzaamheidsprojecten en permacultuur.

Door het gehele pand heen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van recyclebare materialen. De komende week worden er twee moestuinbakken  en 4 grote ‘aardappelbakken’ voor het pand op de Waagpassage 1117  geplaatst door de gemeente. Eetbaar Lelystad heeft in ruil hiervoor de bloembakken in het stadshart geadopteerd en is de afspraak gemaakt deze te onderhouden.Ten eerste kunnen er bloemen komen en onderhouden worden waar de gemeente op dit moment geen budget voor heeft en ten tweede zorgt dit voor betrokkenheid bij het stadshart door nieuwe partijen die vroeger niet of nauwelijks in beeld waren.

Er zijn ook  afspraken in de maak met basisschool ’t Schrijverke om samen met kinderen van groep 5 en 6 de beplanting van deze moestuin bakken te doen. E.a. is bedoeld om ook kinderen weer in aanraking te laten komen met de natuurlijke landbouw. Eetbaar Lelystad geeft o.a. kleine workshops voor scholen en informatie aan mensen die zelf een moestuin willen starten in hun eigen wijk.

Op 14 juni is er een actie van Groei & Bloei voor de deur van het pand. Deze actie wordt ondersteund door Eetbaar Lelystad. Meer details over deze actie, maar ook andere zaken kunt u vinden op de nieuwspagina van de website van Eetbaar Lelystad. www.eetbaarlelystad.nl

Het pand op de Waagpassage met de nieuwe ‘stadsmakers’ is bedoeld als ‘smeltkroes’ voor allerlei culturen en wil een podium zijn voor alles wat met kunst, cultuur en (eetbaar)groen te maken heeft. Ook kan dit mensen trekken die normaal niet naar het stadshart komen maar door deze activiteiten wel komen. Dit zorgt voor een gevarieerder aanbod in het stadshart.

Iedereen die een leuk of innovatief  idee heeft, of mee wil denken en doen is van harte welkom!

Voorlopig wordt er nog hard gewerkt aan het pand op de Waagpassage, er is dus altijd wel iemand aanwezig voor het beantwoorden van vragen van bezoekers. Loop gerust naar binnen!

Verder willen wij alle sponsors uit Lelystad van die dag  te weten: Flevosap, Jumbo, Zeeman, De knipcorner, ‘Het Koffiehuijs, Douglas, Scheer & Foppen, ETOS, Woertink Slapen, Handyman, Demi’s Chocolaterie, Mitra, Multi Elektrotechniek, Stichting Utopodium  hartelijk danken voor hun bijdrage. Daarnaast ook dank aan Jericho Pie, De Dijkdichters, Just2 en Malou & Band voor hun geweldig leuke bijdrage op cultureel gebied.

 

 

Norma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website