De tomatenplanten groeien goed met al de regen, al houdt dit ook weer direct een risico in voor schimmels en ziekten. Ik kweek mijn tomaten tegenwoordig in bakken die ik overdekt kan zetten wanneer er teveel regen valt.

Twee jaar geleden zag ik mijn hele tomaten oogst mislukken, na drie dagen hevige regenval. De tomaten zaten er toen al aan, maar na 3 dagen nattigheid veranderde al onze mooie tomaten van groen naar bruin en waren ze niet meer eetbaar. Tomaten houden niet van te ‘natte voeten.’ Ze doen het erg goed wanneer ze een beetje verwaarloosd worden.

Ik kan me nog goed herinneren dat wij een grote tomatenplant hadden staan, toen wij terugkwamen van een vakantie in Spanje. De tomatenplant was een ongelukje en groeide in een geranium hangbak op drie hoog in mijn geboortestad Amsterdam. Onze ‘huisschildpad’, die altijd een tomaatje at in de plantenbak, had er onbedoeld voor gezorgd dat er na onze vakantie een grote tomatenplant stond met grote tomaten. Ik weet nog hoeveel indruk dat maakte, toen ik dat als 8 jarig meisje zag staan op ons balkonnetje. Tomaten zaaien kan dus al met een tomaatje van de groenteboer.

Sinds die tijd ben ik een groot tomatenfan geworden. Tomaten zijn super gezond door de grote hoeveelheid antioxidanten. Ze beschermen je tegen zonnebrand, wanneer je ze met grote regelmaat eet. Tomaten die je zelf kweekt hebben ook een veel betere smaak. Als de tomatenplanten in de oksels beginnen uit te lopen, haal deze scheuten dan zoveel mogelijk weg. Dit noemen ze dieven. Doe je dit niet, dan groeien vanuit de ‘oksels’ weer nieuwe stengels met bladeren. Dit put de plant uit en gaat ten koste van de hoeveelheid tomaten die er zullen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website