image

 

Lelystad heeft al sinds zijn oorsprong overal door de stad heen ‘eetbare’ bomen en struiken. Zo zijn er kersen, hazelnoot, walnootbomen te vinden. Ook staan er overal bramenstruiken, die momenteel in volle bloei staan. Normaliter is de vruchtgroei in augustus en september, maar waarschijnlijk door de verandering van het klimaat zijn er al over enige weken bramen te plukken.

Bramen groeien op voedselarme grond, maar ook op omgewerkte voedselrijke grond. In Lelystad zijn ze vaak te vinden bij de verschillende bosranden. De planten hebben wel zon nodig, maar ook langs een noordkant groeien de planten nog en leveren vruchten, al is dit duidelijk minder dan op een zonnige plaats. Bramenstruiken hebben akelig scherpe doornen en het is dus wel oppassen als je ze gaat plukken. Zorg voor goed beschermde kleding en neem een klein trapje of iets dergelijks mee, want de mooie grote hoeveelheden hangen vaak hoog. Bramen zijn op verschillende manieren te verwerken. In een smoothie of als bramensap door de yoghurt. Je kunt ze ook gewassen in je vriezer bewaren.

Voedingswaarde

Bramen bevatten heel veel antioxidanten.  Die beschermen ons lichaam tegen allerlei (infectie)ziekten en geven een boost aan ons immuunsysteem. Bramen staan op de  tweede plaats, na de granaatappel na een  test, die meet hoe goed menselijke cellen voedingsstoffen uit fruit opnemen. Het is dus zeker slim om ze te eten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bramen ons kunnen beschermen tegen kanker. 

Smoothie

Bramen zijn prima te verwerken in een smoothie. Je kunt ze combineren in een groente en fruit smoothie met bijvoorbeeld rode bietjes en banaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website