Eetbaar Wildplukken in Nederland

Eetbaar wildplukken in Nederland is een steeds populairder wordende bezigheid. Het gaat hierbij om het verzamelen van eetbare planten, bessen, noten en paddenstoelen in de natuur. Het is belangrijk om hierbij de juiste kennis te hebben, zodat je niet per ongeluk giftige planten plukt.

Er zijn verschillende soorten eetbare planten te vinden in Nederland. Zo kun je denken aan bramen, bosbessen, vlierbessen, hazelnoten en walnoten. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten wilde kruiden en groenten te vinden, zoals daslook, brandnetel en zevenblad. Ook paddenstoelen kunnen geplukt worden, zoals de cantharel en de eekhoorntjesbrood.

Het is belangrijk om te weten dat niet alles wat je in de natuur vindt eetbaar is. Sommige planten zijn zelfs giftig en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom verstandig om jezelf goed te informeren over de planten en bessen die je wilt plukken. Er zijn verschillende boeken en websites beschikbaar met informatie over eetbare wilde planten en bessen in Nederland.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alles wat eetbaar is ook geplukt mag worden. Sommige planten en bessen zijn beschermd en mogen niet geplukt worden. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de regels van het gebied waar je gaat wildplukken. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te veel te plukken, zodat er nog genoeg overblijft voor andere dieren en volgende jaren.

Al met al kan eetbaar wildplukken in Nederland een leuke en gezonde bezigheid zijn, maar het is belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Zorg dat je voldoende kennis hebt en houd je aan de regels van het gebied waar je gaat wildplukken.

Lelystad is een stad omgeven door veel natuur en groen.

Er zijn veel plekken waar je eetbare planten kunt vinden om te wildplukken. Hier zijn enkele tips en locaties om te beginnen met eetbaar wildplukken in Lelystad:

  1. Natuurpark Lelystad: Dit park is de thuisbasis van veel inheemse planten en bomen die eetbaar zijn. Je kunt hier bosbessen, bramen, appels en peren vinden, evenals wilde kruiden zoals brandnetels en duizendblad.
  2. Bultpark: Dit park heeft veel wilde bloemen en planten die eetbaar zijn, waaronder paardenbloemen, madeliefjes, klaver en veldzuring.
  3. Natuurreservaat Oostvaardersplassen: Hoewel het niet toegestaan is om te plukken in dit natuurgebied, is het een uitstekende plek om te leren over de eetbare planten en kruiden die daar groeien. Je kunt hier bijvoorbeeld wilde tijm, wilde salie, duindoornbessen en wilde rozen vinden.
  4. Stadslandgoed de Kemphaan: Dit landgoed heeft een educatieve tuin waar je meer kunt leren over eetbare planten. Je kunt hier ook workshops en rondleidingen volgen om meer te leren over wildplukken.
  5. Uit de buurtmoestuin: Dit is een gemeenschapstuin waar je zelf groenten en fruit kunt verbouwen en oogsten. Er zijn ook workshops en evenementen om meer te leren over permacultuur en wildplukken.

Onthoud bij het wildplukken altijd om respectvol met de natuur om te gaan en alleen te plukken wat je nodig hebt. Zorg er ook voor dat je 100% zeker bent van de plantensoort voordat je het eet, sommige planten kunnen giftig zijn.

Lelystad heeft al sinds zijn oorsprong overal door de stad heen ‘eetbare’ bomen en struiken.

Zo zijn er kersen, hazelnoot, walnootbomen te vinden. Ook staan er overal bramenstruiken, die momenteel in volle bloei staan. Normaliter is de vruchtgroei in augustus en september, maar waarschijnlijk door de verandering van het klimaat zijn er al over enige weken bramen te plukken.

Bramen groeien op voedselarme grond, maar ook op omgewerkte voedselrijke grond. In Lelystad zijn ze vaak te vinden bij de verschillende bosranden. De planten hebben wel zon nodig, maar ook langs een noordkant groeien de planten nog en leveren vruchten, al is dit duidelijk minder dan op een zonnige plaats. Bramenstruiken hebben akelig scherpe doornen en het is dus wel oppassen als je ze gaat plukken. Zorg voor goed beschermde kleding en neem een klein trapje of iets dergelijks mee, want de mooie grote hoeveelheden hangen vaak hoog. Bramen zijn op verschillende manieren te verwerken. In een smoothie of als bramensap door de yoghurt. Je kunt ze ook gewassen in je vriezer bewaren.

Voedingswaarde

Bramen bevatten heel veel antioxidanten.  Die beschermen ons lichaam tegen allerlei (infectie)ziekten en geven een boost aan ons immuunsysteem. Bramen staan op de  tweede plaats, na de granaatappel na een  test, die meet hoe goed menselijke cellen voedingsstoffen uit fruit opnemen. Het is dus zeker slim om ze te eten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bramen ons kunnen beschermen tegen kanker. 

Smoothie

Bramen zijn prima te verwerken in een smoothie. Je kunt ze combineren in een groente en fruit smoothie met bijvoorbeeld rode bietjes en banaan.

 

Share This Story, Choose Your Platform!