Hoe kom je van onkruid af in je tuin?

Er zijn verschillende manieren om op een natuurlijke manier van onkruid af te komen in je moestuin. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Handmatig wieden: Het handmatig verwijderen van onkruid is een effectieve en milieuvriendelijke manier om ongewenste planten in je moestuin te bestrijden. Gebruik een schop, schoffel, of hark om het onkruid te verwijderen, zorg ervoor dat je de wortels meeneemt om hergroei te voorkomen.
 2. Mulchen: Mulchen is een natuurlijke manier om onkruid te bestrijden door het bedekken van de bodem met een laag organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro. Dit helpt de bodem vochtig te houden, waardoor het moeilijker wordt voor onkruid om te groeien en zich te verspreiden.
 3. Gebruik maken van bodembedekkers: Bodembedekkers zoals klaver, witte dovenetel, of paarse dovenetel kunnen onkruid onderdrukken door de bodem te bedekken met dichte vegetatie, waardoor er weinig ruimte is voor onkruid om te groeien.
 4. Branden: Met een speciale onkruidbrander kun je het onkruid verbranden waardoor ze afsterven. Dit is een snelle en effectieve manier om onkruid te verwijderen, maar wees voorzichtig en houd rekening met brandgevaar en eventuele schade aan andere planten.
 5. Gebruik van natuurlijke onkruidbestrijders: Sommige planten zoals goudsbloem, brandnetel, of heermoes bevatten stoffen die onkruid onderdrukken. Je kunt deze planten planten tussen de gewassen of in de buurt van het onkruid om hun natuurlijke werking te benutten.

Het is belangrijk om op te merken dat onkruid een natuurlijk onderdeel is van de plantengroei en het ecosysteem in je tuin. Het volledig verwijderen van onkruid is niet altijd nodig of wenselijk. Door een gezonde balans te vinden tussen de gewenste planten en onkruiden in je moestuin, kan je een duurzame en gezonde tuin creëren.

Verschillende fact-sheets die handig zijn voor het opzetten van een gemeenschapstuin in jouw buurt.

Informatie over moestuinen en tuinen bij scholen in de polder zijn hier te vinden. Zo ook de verslagen van onze bijeenkomsten van de kenniskring moestuinen in het Lapp

Format opzetten schooltuin BO de Toermalijn

KINDERTUINEN incl. voorblad

Verslag Kenniskring buurt en schoolmoestuinen Lelystad 17-09-2014

Voordelen_van_Gemeenschaptuinen

factsheet_aan_de_slag (1)

factsheet_de_natuurrijke_tuin_v2 (1)

factsheet_aan_de_slag (1)

factsheet_aan_de_slag_met_educatie_voor_kinderen

Weetjes en links

Initiatieven in Lelystad

Moestuinen:

 • Biotuinen in Lelystad biedt volkstuinen met een ‘verzorgingspakket’.
 • Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren – tuinderscontacten Jan ten Kulve, telefoon 228 690
 • Volkstuinvereniging ’t Karveel – http://www.tvt-tkarveel.nl info@tvt-tkarveel.nl
 • Volkstuinvereniging Bosweg – H. Schrijver, Schouw 39-40, 8232 AE Lelystad
 • Volkstuinvereniging De Visarend – R. Zoethout, telefoon 249 245
 • Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout – P.Wielinga, telefoon 240 373
 • Volkstuinvereniging Ons Genoegen, postbus 398, 8200 AJ Lelystad
 • Volkstuinvereniging Runderweg – A. Darwinkel, Zwartezeestraat 78, 8226 CB Lelystad
 • Volkstuinvereniging Zuigerplas – A.Speksnijder, telefoon 240 305
 • Moestuin Waterwijk, sinds sep 2013: http://www.lelystad.nl/4/Nieuws-Algemeen/Nieuws-2013-Oktober/Feestelijke-opening-moestuin-Waterwijk.html
 • Kunstzinnige moestuin Lelystad: Een tijdelijk kunstwerk in de vorm van een biologische tuin. Inwoners van Lelystad maken het kunstwerk onder begeleiding van kunstenaar Ludy Feyen. http://www.knhm.nl/Projecten/173514.aspx?t=Kunstzinnige+moestuin+Lelystad

Overige interessante initiatieven:

 • Biologische Streekgidsen Lelystad, verzorgen rondleidingen en proeverijen over biologische landbouw in de Tuin van Lelystad, www.tuinvanlelystad.nl.
 • Ruiltuin (achter Basisschool De Kring). http://ruiltuinlelystad.webnode.nl
 • Tuin van Lelystad, gebied met multifunctionele biologische landbouw: www.tuinvanlelystad.nl
 • Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) Flevoland, voor informatie: www.velt.be.

Links:

Verslag bijeenkomst kenniskring.

Verslag Kenniskring buurt en schoolmoestuinen Lelystad 17-09-2014