Moestuin ’t Lapp

 

Vlak voordat de zomervakantie begon, kwamen groep 5 en 6 van de basisschool ’t Schrijverke naar de Waagpassage voor ’t Lapp om samen met de vrijwilligers van Eetbaar Lelystad verschillende groenten te zaaien en planten. Zoals beloofd aan de klassen zouden we af en toe een update geven over hoe de plantjes erbij staan. Ondertussen zijn er ook al enkele kinderen met hun ouders geweest om te komen kijken.

Helaas de grond buiten de bakken is erg arm; er zitten weinig goede voedingsstoffen in die voor het groeien van de groenten erg belangrijk zijn. Daarom hebben wij de pompoenen in ieder geval in een kuil van bemeste tuinaarde gezet en hebben wij met behulp van Peter Krol van Rebuild.nu een pakket EM1 Effective Micro organismen kunnen kopen. Dit middel kan verdund met water op de aarde worden gegoten, waardoor de bodemkwaliteit verbetert.  Op de foto’s die je onderaan deze pagina ziet is duidelijk zichtbaar, hoe groot het verschil in groei en kleur is. Hier wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk dus de aarde is waar je de groenten in zaait of plant. 

Om nog een voorbeeld te noemen; toen wij vorig jaar op vakantie op Sicilië verbleven op een biologische boerderij, ontdekte we dat de tomaten, kiwi’s en andere groenten en fruitsoorten vele malen groter waren dan bij ons. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid mineralen en dus ook micro-organismen die in de grond zit. De vulkaan de Etna, zorgt voor een hele rijke bodem o.a. door de mineralen die er in zitten. De “agricultura” boeren die er wonen weten dat allemaal.  Dit alles heeft wel te maken met de  leeftijd van de lava.  Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingstoffen echter deze moet wel al ouder zijn, anders krijgen de planten geen vat op deze grond. M.a.w. hoe dichter je bij de vulkaan komt, hoe minder er groeit.

De stoffen en mineralen die in de grond zitten zijn dus erg goed voor de planten die er op groeien, maar indirect ook weer voor ons als mens. Hoe meer mineralen en voedingstoffen er in de grond zitten, hoe meer er ook in de groenten zit, hoe gezonder voor ons!

Zoals je leest doen we dus gedurende de zomervakantie erg ons best om de pompoenen zo groot mogelijk te laten worden met natuurlijke hulpmiddelen. We hebben inmiddels al een paar flinke porties radijs, zomerpostelein en spinazie weggeven en inmiddels weer nieuwe ingezaaid.  De wortels doen het ook prima en groeien gelukkig iets minder snel. Als je benieuwd bent, kom dan zeker eens kijken!

De spruitplantjes kregen we van de moestuin op de Zeelaan en hebben we er later bijgezet. Zie het verschil. ( eerste twee foto’s)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website