We adopteren de gemeentetuin.

Een bloementuin

In augustus 2022 zette ik mijn nieuwe bijenkast met bijen achter in mijn tuin. Nadat ik mijn cursus als imker succesvol had afgerond, ken ik het belang van goede dracht-planten. Ik wil meer bloeiende planten en bloemen in de buurt. Aangezien mijn interesse verder gaat dan alleen mijn eigen bijen, leek het mij een goed idee om meer en vooral ook mooier en functioneel groen in onze wijk te hebben. Een z.g.n. bijen/bloementuin.

De buren

Het enige wat ik hoefde te doen, was mijn buren overtuigen. Dat was in ons geval niet zo heel moeilijk! Onze gemeente tuin en achteruitgang stond vol met brandnetels, zevenblad en stekelige bosjes en die waren we liever kwijt dan rijk! Gelukkig waren mijn buren direct enthousiast over het idee, waardoor ik snel aan de slag kon. Het plan om deze gemeente tuin in eigen beheer te krijgen lag binnen handbereik. Niet onbekend met deze materie, wist ik ook direct waar ik moest zijn om dit te bewerkstelligen.

De route naar toestemming en support

Nu wil het geval, dat wij achter ons huis 4 prachtige kersenbomen hebben staan, die ik ieder jaar zienderogen achteruit zie gaan. E.e.a. zal zeker te maken hebben met de terugloop van insecten en het gebrek aan voldoende regen. Knoppen verdrogen of bevriezen en de bomen zijn lang niet meer zo mooi als vroeger. Het besluit samen met de buren een verzoek in te dienen om de aangrenzende gemeentetuin te adopteren kwam snel van de grond. M.b.v. het ” Mensen maken de buurt budget werd het financieel ook wat gemakkelijker.” Samen maakten we een plan voor het aantal planten en bloeiende struiken en dienden dit in bij de ideeën-makelaar en de gebiedsregisseur uit onze wijk.

Goedkeuring en de start

Eind augustus kreeg ik na indiening van het plan bij dhr. H. Ashlan goedkeuring en werd door de firma Donker Groen begonnen met het afgraven van de grond en het verwijderen van de grote struiken, brandnetels en niet meer levende boomstronken. ( Nee, dit hoefden we niet zelf te doen in ons geval.)

Er werd een groot insectenhotel gemaakt en wij zochten gezamenlijk de bloeiende planten en bloemen, zorgvuldig uit op grootte en populariteit voor de verschillende soorten bijen en andere bestuivers. De lijst met gewenste planten, inclusief tekening op schaal kon ik sturen naar het subsidiebudget van “Mensen maken de buurt” en in de laatste week van november werden deze geleverd en door ons zelf in de grond gezet. Inmiddels is het voorjaar niet ver weg meer en zijn we reuze benieuwd hoe het er uit gaat zien! In het voorjaar zullen de eerste planten en bloemen tevoorschijn komen. Er zijn bij ons 5 buren die samenwerken aan deze tuin, het onderhoud is uiteraard voor onszelf. Op deze pagina zal ik het vervolg van onze tuin plaatsen met foto’s.

Heb jij ook zo’n project of wil je ook een gemeentetuin adopteren. Stuur dan je verhaal en foto’s naar deze website. Ik zal ze dan graag plaatsen. Samen maken we onze stad mooier!

.

.