Zondag 5 maart 2023

Aankomende zondag ga ik na de winter de kast weer voor het eerst openen. Omdat ik het toch een beetje spannend vind, heb ik mijn imker maatje Sarah gevraagd met mij mee te kijken. Al was het alleen maar even voor het gevoel. Ook zij heeft inmiddels op een pijnlijke manier kennis gemaakt met mijn bijenvolk, toen ze afgelopen december een oxaal verdunning voor me druppelde tijdens mijn vakantie naar Costa Rica. Ook zij dacht een klusje zonder bescherming te kunnen doen en werd in haar wang gestoken. Het gekke is, dat we tijdens de lessen regelmatig zonder bescherming bij heel veel open kasten hebben gestaan. Om vervolgens ook de handelingen uit te voeren zonder handschoenen. Nu lijkt een steek meer regelmaat dan uitzondering en dat heeft me nerveus gemaakt.

Positieve ervaring

Positieve ervaringen zijn dus gewenst om deze uitermate boeiende hobby te willen blijven doen. Ter bescherming heb ik nu een overal gekocht bij de Welkoop zodat ik geen strakke kleding meer aan heb waar ze doorheen kunnen komen. Het zonnetje brak ondanks de eerdere verwachtingen door vandaag en Sarah kwam om 13:00 uur om de ‘supervisie’ te doen, terwijl ik de deksel voor het eerst weer van mijn Dadant kast afhaalde. Het voelt fijn om nog iemand om mij heen te hebben als beginnende imker. De bijen bleven heel rustig doen wat ze altijd doen. Enkele vlogen op en landden op mijn hoed met gaas. De fondabee kon, na wat sneetjes te hebben gemaakt, op de raten en daaroverheen legde ik een theedoek en een stuk plastic. Honingkamer er op en deksel en klaar was ik. Een klusje van nog geen 5 minuten, Deze keer zonder agressieve bijen om me heen. Nadat de bak gesloten was, deed ik als laatste de varroalade nog onder de kast. De volgende keer kan ik dan de mijten tellen en een eventuele bestrijding inzetten.

Hoe zit mijn volk erbij?

Alle raten zitten vol, waarvan 4 met nog verzegeld voer. Flink wat bijen zijn naar boven in de houder van de lege voerbak gelopen. Ze bleven aan de onderkant van de bak zitten toen ik hem optilde. Deze bak moet ik dus met een flinke tik legen op de raten, zodat zoveel mogelijk van de bijen er af vallen. Gelukkig kunnen zij er deze keer niet doorheen omdat het afdek plastic plaatje er stevig op zit. Dat is wel eens anders geweest. Toen liepen ze door de voerbak omdat het plaatje niet helemaal goed zat. De bijen zijn al flink aan bouwen en uitbreiden. Het mooie weer van de afgelopen week heeft het volk al in beweging gebracht. Tussen de raten zitten ook behoorlijk wat uitbouwsels. De volgende keer staat me dus een flinke klus te wachten, wanneer ik mijn volk verhuis naar mijn nieuwe houten topkast. Eigenlijk had er geen voerdeeg op gehoeven, maar volgens Bert-jan ( mijn leraar)kan ik dat beter wel doen want maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Een flinke koude periode kan bij een snel uitbreidend volk alsnog verhongering veroorzaken. Voor mijn topkast heb ik inmiddels plexiglas besteld, zodat ik straks naar mijn bouwende bijen kan kijken. Ben moet nog het houthok weghalen zodat ik meer ruimte krijg om te werken, want het hoekje waar de kast staat is eigenlijk net te klein. De stress voor het eerste klusje is voorbij. De volgende keer met dit nieuwe volk voel ik me een stuk rustiger. Met dank aan Sarah voor het herwinnen van mijn zelfvertrouwen.

Share This Story, Choose Your Platform!