Succesvol Preuvenement in het stadshart

 

Afgelopen donderdag 24 juli was het zover. Verschillende groenten die met zorg gekweekt waren in de moestuinen van verschillende initiatieven in Lelystad waren te proeven in het stadshart. Al vroeg in de middag werd gestart met de voorbereiding van het maken van de gerechtjes door restaurant Monica & Winston en Jolanda Sijsling. Alle teams van de verschillende moestuinen waren om 19.00 uur aanwezig om het winkelend publiek te bedienen van de lekkere biologische hapjes zoals: Pesto, Tzatziki, een heerlijke bulgur met allerlei kruiden, pannenkoekjes met bramen en aalbessen, een salade van Oost-Indische kers  en gebakken krieltjes met tijm.  Het publiek kon de hapjes erg waarderen en ondertussen werd er natuurlijk veel verteld over de verschillende initiatieven van de moestuinen her en der in Lelystad. Het doel van het “preuvenement” is om de biologische landbouw, moestuin en lokale economie te stimuleren, daarnaast  is e.e.a ook bedoeld om het gesprek op gang te krijgen voor meer moestuinen in de stadswijken.

Een moestuin in straat of wijk is een fantastische manier om mensen bij elkaar te brengen. Te denken valt aan een plantjes ruilmarkt, een grote eettafel in de straat, waar je met z’n allen kan zitten, praten en eten.  Een regenton om duurzaam het water op te vangen en  net als met het “oranjefeest”, meer samenhorigheid in de buurt en meer zorg voor elkaar; want tenslotte wat is er mooier dan samenwerken om je doel te bereiken en er te zijn om je naasten te helpen.

Ook de Tin Can Man was aanwezig om aandacht te vragen voor Stichting ’t Lapp en de wegwerpmaatschappij. Blik en ander aval hoort tenslotte niet in de natuur!

Omroep Flevoland maakte een film, waar onverwacht ondergetekende  het middelpunt voor interview werd. Ondanks mijn pogingen alle initiatieven en organisators  te benoemen, kreeg ik toch mee dat niet teveel te doen, aangezien het programma “Binnen de Dijken” ook wordt uitgezonden in Almere en de rest van de polder. Alle namen zouden er daarom zoveel mogelijk worden uitgeknipt om het ook interessant te laten zijn voor mensen die niet in Lelystad wonen. We stonden nog even stil bij de guerrilla tuintjes om de boomcirkels op het plein; er waren mensen die dachten, dat er niets aan het ‘onkruid’ was gedaan. Gelukkig kreeg ik op Omroep Flevoland nog even de kans om te vertellen dat, dat toch echt eetbare groente is wat daar groeit. De uitzending `Binnen de Dijken`wordt maandagmiddag op Omroep Flevoland uitgezonden.

Slotsom: een leuke avond, positieve reacties en hopelijk weer nieuwe gegadigden voor een moestuin in de wijk. Voor info hieromtrent kijk op onze website!

Dank aan alle vrijwillige inzet om deze avond tot een succes te maken!

 

Norma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website